Запалення ясен навколо коронки – це досить часте явище в стоматологічній практиці. Основним моментом у роботі з такими запаленнями є їх своєчасне виявлення та лікування. Залишається невирішеним питання: чому запалення ясен виникає в цій зоні?
Причини запалення ясен у «коронковій» зоні:
— неефективна індивідуальна гігієна; — неправильно розрахований рівень фіксації коронки; — пухкість матеріалу коронки чи основи зуба; — невідшліфований стоматологічний цемент лише на рівні фіксації коронки; — тріщини зубного кореня; — Пародонтоз; — Абсцес.
Як проходить діагностика запалення ясен під або над коронкою?
Спочатку проходить мануальний огляд області, а потім стоматолог спрямовує пацієнта на рентгенограму. Рентгенограма дозволяє визначити очевиднішу причину запалення, а також локалізувати її: внутрішні запальні процеси в структурі зуба або яснах відразу ж виявляються на знімках.
Внутрішні проблеми зараження
Якщо проблема в ясенних кишенях, тоді проводиться їхня діагностика за допомогою пародонтального зонда – залежно від ступеня або перебігу запалення може навіть знадобиться вектор-терапія.
Запалення ясна меншого масштабу може бути спровоковане накопиченням нальоту та тартару, тому для очищення підкоронкової зони зуба проводиться професійне чищення зубів та консультація щодо зміни індивідуальної гігієни рота.
Також, якщо рентген та мануальний огляд не передбачають жодних ознак захворювання, то проблемою запалення може бути неправильне чищення зубів або невідповідна зубна щітка.
Проблеми з коронкою
Якщо ж діагностовані проблеми з лінією фіксації коронки, тоді, швидше за все, коронка буде знята та замінена на нову. Весь наліт та заражені області будуть очищені та коли тканини відновляться, стоматолог встановить нову коронку. У разі зараження альвеолярного відростка зубна кістка, що межує з краєм коронки, обрізається на кілька міліметрів. Ця процедура називається подовженням коронки. Після того, як тканини загояться, можна буде встановити нову коронку.